Angielska filiżanka na deser

  • wyświetlono: 9596 |
  • dodany do książki kucharskiej: 48 |
  • polecenia: 3

Z Wielką Brytanią związany jest zwyczaj picia herbaty z mlekiem. Postanowiłam przygotować ciasto iście w stylu angielskim. Połączyłam tradycyjny angielski napój i kolory z brytyjskiej flagi w jedną całość. Ciasto jest proste do przygotowania choć niezwykle pracochłonne. Cały trud włożonej pracy wyna

Cukiereczek
  • 180min

Składniki

CIASTO:
112 g masła,
110 g cukru,
3 białka,
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
190 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli,
175 g mleka
KREM:
200 g śmietany 36%,
75 g serka mascarpone,
cukier puder do smaku,
aromat cytrynowy kilka kropel
barwniki spożywcze - niebieski, czerwony
MASA CUKROWA:
700 g cukru pudru,
20g żelatyny
gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny (około ½ szklanki)
MLECZNA GALARETKA
mocna herbata 100ml,
mleko 25ml,
żelatyna 5g

Sposób przygotowania przepisu:

Angielska filiżanka na deser

  • Angielska filiżanka1. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i miksujemy aż do utrzymania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy. Podobnie kolejno dodajemy białka i aromat waniliowy. Następnie dodajemy na przemian suche składniki i mleko cały czas miksując. Gdy ciasto będzie gotowe należy je zważyć i podzielić na 3 równe części. Do jednej z części dodajemy odrobinę barwnika czerwonego, miksujemy. Ilość barwnika regulujemy intensywnością barwy. Użyłam barwników firmy FIORIO w proszku. Można użyć też barwników w żelu, ale nie polecam tych w płynie. Należy pamiętać, że po upieczeniu ciasto będzie miało bardziej intensywny kolor. Do pozostałych dwóch ciast dodajemy barwnik niebieski (Ciasta niebieskiego powinno być dwa razy więcej niż czerwonego). Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 (ciasto niebieskie) i 18 cm (ciasto czerwone). W ten sposób pieczemy każde ciasto i je studzimy. Gdy ciasto wystygnie za pomocą 3 szklanek o różnej średnicy wycinamy sześć kół – dwa czerwone i cztery niebieskie.
  • Angielska filiżanka2. Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając cukru pudru do smaku. Następnie dodajemy aromat cytrynowy i mascarpone, wszystko dokładnie mieszamy.
  • Angielska filiżanka3. Na talerzyku układamy najmniejszy z niebieskich krążków. Smarujemy go kremem. Układamy na nim krążek czerwony, dajemy krem i kładziemy krążek niebieski. Pozostałym kremem obkładamy brzegi ciasta. Z podanych proporcji wyszły mi 2 filiżanki. Ciasto jest dosyć wilgotne więc nie należy nasączać niczym upieczonych, kolorowych ciast Przełożone kremem ciasto wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę cukrową. Jeżeli filiżanka nie wyszła nam zbyt równa można wyciąć jej kształt obcinając ciasto nożem.
  • Angielska filiżanka4. Na stolnicę wysypujemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Żelatynę dodajemy do cukru pudru i wyrabiamy masę tak jakbyśmy zagniatali ciasto. Początkowo zagniatamy łyżką, bo żelatyna będzie gorąca, a następnie rękoma. Gdyby masa nie chciała się kleić dolewamy wody.
  • Angielska filiżanka5. Gotową masę rozwałkowujemy na cienki placek. Z placka wycinamy rulonik, którym obkładamy filiżankę.
  • Angielska filiżanka6. Z pozostałej masy przygotowujemy uszy filiżanki. Zwilżamy brzegi uszu i dokładamy je do gotowej filiżanki. Jeżeli masa nie będzie chciała się od razu skleić to pomagamy sobie wykałaczkami i podpieramy ucho. Zaparzamy mocną herbatę. W gorącej herbacie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy tyle mleka, żeby otrzymać pożądany odcień. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na ciasto. Tak przygotowaną filiżankę wstawiamy do lodówki na całą noc. Życzę smacznego :)

PP_07-2013

Porady

Podczas krojenia należy zanurzyć nóż w wodzie wówczas ciasto będzie się dobrze kroiło, ponieważ masa cukrowa jest bardzo twarda.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortCiastoDeserherbatadla dziecikawacoś słodkiegokuchnia angielskafiliżanka

Komentarze

Podobne przepisy

dirt cake

Dodane przez: Goniak

"Dżdżociasto" - deser bez pieczenia

Deser z przymróżeniem oka;) Pyszne,...

Ciasteczkowy deser malinowo-czekoladowy z bitą śmietaną

Dodane przez: akrobatka22

Ciasteczkowy deser malinowo-czekoladowy z...

Deser powstał z resztek, które...

Kruszonka

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Kruszonka do pieczonych ciast i deserów

Jedna z najlepszych kruszonek ,które...

tort

Dodane przez: bieniaszka

Tort na każdą okazję

Pyszny tort, który sprawdzi się...

TORT NA ROCZEK "KRECIK"

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA ROCZEK "KRECIK"

Tort dla dziecka na urodziny. Tort...

Ciasto Krówka Na Biszkopcie

Dodane przez: gotowanietoproste

Ciasto Krówka Na Biszkopcie

Karmelowy biszkopt, masa budyniowa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE