Złoto milionera z orzeszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kruche ciasto, warstwa słodkiego, ciągnącego się karmelu, chrupiące orzeszki i czekolada - idealne połączenie, które spokojnie można nazwać poprawiaczem humoru, zwłaszcza w szare, jesienne lub zimowe dni. Ja proponuję wersję dekorowaną, ale Wy możecie poprzestać na samej czekoladzie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Kruchy spód:
    - 1/4 kostki zimnej margaryny,
    - 1 szklanka mąki tortowej (+ do podsypania wałka i blatu),
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 2 łyżki cukru,
    - 1 żółtko,
    - szczypta soli.

    Nadzienie:
    - puszka (460 g) masy krówkowej,
    - 1 szklanka solonych orzeszków ziemnych.

    Wierzch i dekoracja:
    - 100 g mlecznej czekolady,
    - 20 g czekolady deserowej,
    - 3 łyżki słodkiej śmietanki,

    - 12 dag krówek,
    - 4 łyżki solonych orzeszków ziemnych,
    - 2 łyżki mleka,
    - 1/2 łyżki masła.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Złoto milionera z orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy kruchy spód: Mąkę przesiewamy na stolnicę (lub do miski), dodajemy proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli, dokładnie mieszamy.
    Do suchych składników dodajemy zimną margarynę i siekamy ją nożem.
    Na koniec dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (jeżeli jest za suche dodajemy 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, gdy zbyt mokre trochę mąki). Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
  • 2. W czasie kiedy ciasto się chłodzi, przygotowujemy dekoracje:
    Krówki kroimy na mniejsze kawałki, łyżeczkę pokrojonych krówek odkładamy. 3 łyżki orzeszków siekamy (niezbyt drobno).
    Do miski wsypujemy pokrojone cukierki, masło i mleko, stawiamy nad garnkiem z wodą i rozpuszczamy w kąpieli wodnej aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec wsypujemy posiekane orzeszki, dokładnie mieszamy.
    Talerz wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia, wykładamy po ok. 1 płaskiej łyżce przygotowanej masy tworząc okręgi (9 sztuk), studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki do stężenia (minimum 1 godzinę).
  • 3. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na okrągły placek nieco większy niż średnica formy.
    Rozwałkowane ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy, palcami formujemy niski brzeg (o wysokości ok. 1-1,5 cm).
    Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy na złoty kolor przez ok. 15 minut, studzimy.
  • 4. Przygotowujemy nadzienie: Orzeszki siekamy na mniejsze kawałki (niezbyt drobno). Na ostudzonym, kruchym spodzie rozsmarowujemy ok. 1/2 masy krówkowej, posypujemy równomiernie orzeszkami (lekko wciskając je łyżką w masę), nakładamy resztę masy krówkowej i wygładzamy wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na 10 minut.
  • 5. Przygotowujemy polewę czekoladową: Obie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy z 3 łyżkami słodkiej śmietanki na jednolitą masę, lekko studzimy (polewa jednak powinna zostać płynna),
    Przygotowaną polewą oblewamy ciasto.
    Na wierzchu układamy przygotowane orzechowo-krówkowe dekoracje i dekorujemy resztą orzeszków i kawałkami krówek.
    Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia i schłodzenia.

Porady

To ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem - wtedy jest najlepsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować