Sernik wiśniowy z sosem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Tym razem maślane kruche ciasto połączyłam z wiśniami i kremową śmietankową masą serową. Idealne połączenie smaków dzięki sosowi z truskawek. Spróbujcie, to jeden z moich lepszych przepisów.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:

    2 1/2 szklanki mąki krupczatki (400 g)
    200 g masła
    2 żółtka
    2 łyżki gęstej śmietany 12/18 % tł.
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
    ewentualnie wanilia w ulubionej formie

    Ser:

    1 kg twarogu sernikowego
    100 g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    40 g budyniu waniliowego lub (40 g skrobi ziemniaczanej)
    5 jajek
    2 białka
    szczypta soli
    400 g wiśni

    Sos truskawkowy:

    750 g truskawek
    250 g cukru
    odrobina cukru waniliowego lub świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Jajko Sosy

Sernik wiśniowy z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam dużych jajek, w przypadku średnich ilość zwiększyć o 1-2.

    Poza sezonem można użyć owoców mrożonych (wcześniej należy je rozmrozić).
  • 2. Sos:
    Truskawki myjemy, oczyszczamy, większe kroimy na połowy.
    Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3 godziny.
    Po tym czasie gotujemy, mieszając na dużym ogniu tak, aby sos odparował o około 1/3.
    Odstawiamy do wystudzenia.
    Warto dodać do niego aromat – kilka listków świeżej bazylii lub 1/2 laski wanilii.
    W lodówce może stać nawet tydzień lub dwa.
  • 3. Ciasto:
    Mieszamy sypkie składniki. Dodajemy posiekane masło, rozkruszamy w dłoniach, gdy się połączy wbijamy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki.
    Wiśnie myjemy i drylujemy.
  • 4. Masa Serowa:

    Masło ubijamy na puszystą piankę.
    Żółtka oddzielamy od białek w 4 jajkach. Wszystkie 6 białek wstawiamy do lodówki.
    Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę, jeśli są w temp. pokojowej, dzieje się to szybko.
    Przelewamy cieniutkim strumieniem do masła. Nie przerywając miksowania.
    Gdy się połączą, dodajemy budyń.
    Ser mieszamy z masą w 2-3 turach, stopniowo, miksując na małych obrotach miksera.
    Wbijamy jajo – wpływa to na wilgotność sernika – i mieszamy.
  • 5. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, na drubość 4 – 5 mm.
    2/3 ciasta układamy na dnie formy ( ok. 25 x 35 cm ) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Z reszty formujemy paseczki, którymi udekorujemy wierzch sernika.
    Włączamy też piekarnik, 160 stopni, bez termoobiegu.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli ( lub sokiem z cytryny) na sztywno.
    Delikatnie łączymy z serem.
    Połowę masy serowej wylewamy na ciasto, na nim układamy wiśnie, zalewamy resztą ciasta.
    Na wierzchu układamy kratkę z ciasta.
  • 6. Pieczemy 45 minut.
    Po tym czasie wyłączamy piec, zostawiamy w nim sernik na 20 minut, następnie wyciągamy go z piekarnika.
    Studzimy.
    Zimny przechowujemy w lodówce. Najlepszy jest w drugim dniu po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować