Sernik wiśniowy z sosem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Tym razem maślane kruche ciasto połączyłam z wiśniami i kremową śmietankową masą serową. Idealne połączenie smaków dzięki sosowi z truskawek. Spróbujcie, to jeden z moich lepszych przepisów.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:

    2 1/2 szklanki mąki krupczatki (400 g)
    200 g masła
    2 żółtka
    2 łyżki gęstej śmietany 12/18 % tł.
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
    ewentualnie wanilia w ulubionej formie

    Ser:

    1 kg twarogu sernikowego
    100 g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    40 g budyniu waniliowego lub (40 g skrobi ziemniaczanej)
    5 jajek
    2 białka
    szczypta soli
    400 g wiśni

    Sos truskawkowy:

    750 g truskawek
    250 g cukru
    odrobina cukru waniliowego lub świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Jajko Sosy

Sernik wiśniowy z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam dużych jajek, w przypadku średnich ilość zwiększyć o 1-2.

    Poza sezonem można użyć owoców mrożonych (wcześniej należy je rozmrozić).
  • 2. Sos:
    Truskawki myjemy, oczyszczamy, większe kroimy na połowy.
    Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3 godziny.
    Po tym czasie gotujemy, mieszając na dużym ogniu tak, aby sos odparował o około 1/3.
    Odstawiamy do wystudzenia.
    Warto dodać do niego aromat – kilka listków świeżej bazylii lub 1/2 laski wanilii.
    W lodówce może stać nawet tydzień lub dwa.
  • 3. Ciasto:
    Mieszamy sypkie składniki. Dodajemy posiekane masło, rozkruszamy w dłoniach, gdy się połączy wbijamy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki.
    Wiśnie myjemy i drylujemy.
  • 4. Masa Serowa:

    Masło ubijamy na puszystą piankę.
    Żółtka oddzielamy od białek w 4 jajkach. Wszystkie 6 białek wstawiamy do lodówki.
    Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę, jeśli są w temp. pokojowej, dzieje się to szybko.
    Przelewamy cieniutkim strumieniem do masła. Nie przerywając miksowania.
    Gdy się połączą, dodajemy budyń.
    Ser mieszamy z masą w 2-3 turach, stopniowo, miksując na małych obrotach miksera.
    Wbijamy jajo – wpływa to na wilgotność sernika – i mieszamy.
  • 5. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, na drubość 4 – 5 mm.
    2/3 ciasta układamy na dnie formy ( ok. 25 x 35 cm ) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Z reszty formujemy paseczki, którymi udekorujemy wierzch sernika.
    Włączamy też piekarnik, 160 stopni, bez termoobiegu.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli ( lub sokiem z cytryny) na sztywno.
    Delikatnie łączymy z serem.
    Połowę masy serowej wylewamy na ciasto, na nim układamy wiśnie, zalewamy resztą ciasta.
    Na wierzchu układamy kratkę z ciasta.
  • 6. Pieczemy 45 minut.
    Po tym czasie wyłączamy piec, zostawiamy w nim sernik na 20 minut, następnie wyciągamy go z piekarnika.
    Studzimy.
    Zimny przechowujemy w lodówce. Najlepszy jest w drugim dniu po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować