Scones o smaku szarlotki

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Scones to angielskie bułeczki. Są mięciutkie w środku, a chrupiące z zewnątrz. Zwykłe scones Anglicy podają z konfiturami i clotted cream czyli pieczoną śmietaną. Moje scones wzbogacone są o dodatek jabłek. Smakują pyyysznie. Gorąco polecam na śniadanie lub do popołudniowej herbaty.

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    • 1 i ½ szklanki mąki pszennej (200g),
    • ¼ szklanki cukru (50g),
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • ½ łyżeczki cynamonu.
    • ¼ łyżeczki imbiru,
    • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
    • 60 g zimnego masła,
    • 1 duże jajko,
    • 70 g prażonych jabłek,
    • 1 duże jabłko,

    DODATKOWO:
    • 2-3 łyżki brązowego cukru do posypania,

    LUKIER:
    • 2 łyżki mleka,
    • 10 łyżek cukru pudru,
    • Szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułki

Scones o smaku szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być zimne. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę.
    Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, góra-dół.
    W misce mieszamy ze sobą mąkę, cynamon, imbir, proszek do pieczenia i cukier. Suche składniki wysypujemy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy nożem do powstania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy prażone jabłka i jajko. Zagniatamy szybko ciasto do momentu połączenia się składników, nie dłużej. Dodajemy pokrojone jabłko i delikatnie łączymy je z ciastem. Ciasto odkładamy do lodówki na 10-15 minut (wówczas łatwiej będzie formować scones). Ciasto będzie dość klejące.
    Z ciasta formujemy koło o średnicy 20cm. Ciasto kroimy na 6 równych części – utworzymy w ten sposób 6 bułeczek trójkątów. Bułeczki przenosimy delikatnie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, bo urosną podczas pieczenia.
    Każdą z bułeczek posypujemy brązowym cukrem.
    Bułeczki pieczemy około 15-18 minut. Gdy ostygną polewamy je lukrem.
    LUKIER: Do miseczki wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy do powstania gęstej masy, która będzie przypominała konsystencją gęstą śmietanę. Dodajemy cynamon, mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować