Zwijane bułeczki z pastą warzywną

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne, zwijane bułeczki są świetnym pomysłem na śniadanie lub jako dodatek do wielu dań. U mnie zniknęły błyskawicznie.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej + 2 łyżki
    15 g świeżych drożdży
    0,5 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    250 ml mleka + 4 łyżki
    40 g masła
    Jajko do posmarowania
    150 g pasty warzywnej z nutą czosnku niedźwiedziego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Zwijane bułeczki z pastą warzywną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wsypujemy dwie łyżki mąki pszennej, cukier, pokruszone drożdże oraz cztery łyżki ciepłego mleka. Wszystko dokładnie rozcieramy i odstawiamy na 15 minut. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól oraz wlewamy mleko. Mieszamy łyżką. Następnie dodajemy roztopione masło oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Po tym czasie stół oprószamy mąką. Rozwałkowujemy duży prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na całym cieście rozsmarowujemy pastę warzywną. Zwijamy w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku. Kroimy na plastry o grubości 3-4 cm. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 180*C przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować