Rolada serowa z pieczarkami i pastą warzywną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser ścieramy na dużych oczkach. Jajka ubijamy na puszystą pianę (około
3 minuty). Do masy jajecznej dodajemy ser, jogurt naturalny i
doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia
składników. Blaszkę 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i
umieszczamy w niej przygotowaną masę. Pieczemy w 160 stopniach przez
około 20 minut. Wyjmujemy do lekkiego wystudzenia.
2.Cebulkę i pieczarki bardzo drobno kroimy lub rozdrabniamy w siekaczu.
W rondelku lub na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy
przygotowane składniki i dusimy do wyparowania wody. Na koniec obficie
doprawiamy solą i pieprzem.
Na lekko przestudzonym cieście rozsmarowujemy pastę warzywną, posypujemy solą i pieprzem, wykładamy pieczarki, natkę
pietruszki i ponownie posypujemy solą i pieprzem.
Ciasto zwijamy dosyć ciasno, tak jak przy klasycznej roladzie na
słodko, odrywając tym samym papier do pieczenia od ciasta.
Tak przygotowaną roladę ponownie umieszczamy na kilka minut w
piekarniku. Następnie wyjmujemy i pozwalamy jej stężeć. Kroimy, kiedy
będzie całkowicie zimna. Podajemy jako przystawkę lub danie główne na
ciepło, z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Porady
Możesz pominąć pastę warzywną i dodać inne, ulubione dodatki.
Komentarze