Zwijane bułeczki z marmoladą

4.49 (181 ocen)

  • 3 godz.

Zwinięte jak ślimaczki drożdżowe bułeczki z jabłkową marmoladą i żurawiną można podać na śniadanie, podwieczorek lub zapakować do szkoły.

  • 3 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka pszenna typ 650 - 350 g
    drożdże świeże - 10 g
    mleko letnie - 1/2 szk.
    masło - 40 g
    cukier - 40 g
    jajko duże - 1 szt.
    sól - szczypta

    NADZIENIE:
    marmolada jabłkowa – 1 słoiczek
    cynamon - 1 łyżeczka
    żurawina -50 g
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Zwijane bułeczki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: z drożdży, cukru, łyżki mąki i dwóch łyżek mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do lekko podgrzanego mleka dodać masło, pozostały cukier i mieszać, aż się rozpuszczą.
    Wyrośnięte drożdże połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Ciasto rozwałkować na prostokąt, Posmarować je marmoladą wymieszaną z cynamonem i żurawiną.
    Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i pokroić na 9 równych kawałów. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej mąką. Blaszkę nakryć lnianą ściereczka i odstawić bułki do wyrośnięcia.
    Następnie wstawić do nagrzanego do 160*C piekarnika i piec 20-25 minut. Studzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować