Przy wielkanocnym stole, wśród naszych gości są takie osoby, które nie jedzą pieczonych szynek, pachnących kiełas. Ten żurek to propozycja dla wegetarian. Jest pyszny.
40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego
listek laurowy
sól do smaku
200 g wędzonego tofu
duża cebula
olej rzepakowy do smażenia
4 ziemniaki
1/2 l zakwasu na żurek
3 ząbki czosnku
łyżka majeranku
Żurek z wędzonym tofu i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować bulion z marchewki, pietruszki, selera z dodatkiem pieprzu ziarnistego i listka laurowego ( ok. 1,5 l ). Bulion przecedzić, a ugotowane warzywa wykorzystać do sałatki.
Zeszklić na patelni, na oleju rzepakowym pokrojona w drobną kostkę cebulę. Dodać na patelnię pokrojone w kostkę wędzone tofu. Przesmażyć.
Ziemniaki obrać, pokroić w drobna kostkę i dodać do bulionu. Ugotować do miękkości. Dodać zakwas na żurek i gotować ok. 10 min. Dodać tofu z cebulką , zmiażdżony i posiekany czosnek, majeranek. Zagotować.
Dodać sól do smaku. Żurek podawać gorący. Smacznego.
Komentarze