Żurek z wędzonym tofu i ziemniakami

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przy wielkanocnym stole, wśród naszych gości są takie osoby, które nie jedzą pieczonych szynek, pachnących kiełas. Ten żurek to propozycja dla wegetarian. Jest pyszny.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 marchewki
    pietruszka
    kawałek selera
    1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego
    listek laurowy
    sól do smaku
    200 g wędzonego tofu
    duża cebula
    olej rzepakowy do smażenia
    4 ziemniaki
    1/2 l zakwasu na żurek
    3 ząbki czosnku
    łyżka majeranku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek z wędzonym tofu i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować bulion z marchewki, pietruszki, selera z dodatkiem pieprzu ziarnistego i listka laurowego ( ok. 1,5 l ). Bulion przecedzić, a ugotowane warzywa wykorzystać do sałatki.
    Zeszklić na patelni, na oleju rzepakowym pokrojona w drobną kostkę cebulę. Dodać na patelnię pokrojone w kostkę wędzone tofu. Przesmażyć.
    Ziemniaki obrać, pokroić w drobna kostkę i dodać do bulionu. Ugotować do miękkości. Dodać zakwas na żurek i gotować ok. 10 min. Dodać tofu z cebulką , zmiażdżony i posiekany czosnek, majeranek. Zagotować.
    Dodać sól do smaku. Żurek podawać gorący. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować