Zupa ziemniaczana

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z podróży do Czech przywiozłem przepis na „bramborovą polevkę”.

Składniki:

  • 2-3 ziemniaki
    cebula
    marchewka
    pietruszka
    1/2 selera
    papryka
    3-4 pieczarki
    10 dag wędzonego boczku
    kostka rosołowa
    zmiażdżony ząbek czosnku
    majeranek
    1/2 łyżeczki kminku
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i myjemy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Ziemniaki, paprykę, cebulę i boczek kroimy w kostkę, resztę warzyw wraz
    z oczyszczonymi pieczarkami ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa z boczkiem i pieczarkami zalewamy wodą. Dodajemy kostkę, czosnek, kminek, sól i pieprz. Gotujemy 20 minut.
  • 2. Z masła i mąki robimy zasmażkę. Wlewamy do zupy. Chwilę gotujemy. Wsypujemy majeranek, mieszamy. Posypujemy natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować