Zupa ze świeżego ogórka i koperku

4.5 (190 ocen)

  • Dla 6 osób

Lekka, orzeźwiająca zupa ze świeżego ogórka i koperku to wiosenno-letni posiłek, który smakuje zarówno na ciepło, jak i w wersji chłodnika. Polecam.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -ogórek świeży wężowy (duży) : 1 sztuka
    -koperek świeży ( posiekany) : 6 gałązek
    -kleik ryżowy (błyskawiczny) : 5 łyżek
    -cebulka prażona : 2 łyżki
    - łagodny bulion z warzyw : 800 ml
    -sól : 1 łyżka
    -serek mascarpone : 4-5 łyżek
    -kostka rosołowa do ziemniaków o smaku masła i koperku (opcjonalnie) : 1 kostka
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zupa ze świeżego ogórka i koperku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórka obrać, zetrzeć na tarce, posypać solą, odstawić na 5 minut. Zalać zimną wodą, osączyć na sicie.
  • zupa z ogórka 2. Do bulionu wrzucić rozdrobnionego ogórka, dodać cebulkę, koperek, kostkę do ziemniaków o smaku masła i koperku (opcjonalnie), zagotować. Zupę wymieszać, przykryć, gotować na wolnym ogniu 12 minut. Dodać kleik ryżowy i mascarpone, gotować jeszcze 2-3 minuty. Ewentualnie dosloić do smaku.
  • 3. Zupę zmiksować w blenderze. Podawać na ciepło lub jako chłodnik. Wspaniale smakuje z pieczywem, np. czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

4.48 (192 ocen)

Surówka z ogórka (świeżego)

To może cię zainteresować