Zupa z zielonej soczewicy

5 (157 ocen)

Zupę ugotowałam tak jak gotuję grochówkę, wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Jesienną porą częściej mamy ochotę na takie sycące zupy, szczególnie kiedy za oknem szaro i zimno.

Składniki:

  • 300 gram żeberek wędzonych
    200 gram zielonej soczewicy
    2 marchewki
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    5 ziemniaków
    1 cebula
    2 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu
    Domowa jarzynka
    Majeranek
    2 ząbki czosnku
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka przekładamy żeberka , dodajemy obraną cebulę, listki laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, wlewamy 3-4 litry wody, doprawiamy do smaku domową jarzynką i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Z wywaru wyjmujemy mięso oraz cebulę, wsypujemy namoczoną soczewicę i gotujemy do miękkości. Warzywa obieramy kroimy w drobną kostkę , ziemniaki kroimy w trochę większą kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z ognia , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarty w dłoni majeranek, doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować