Zupa z zielonej soczewicy

4.5 (180 ocen)

  • 35 min

Najprostsza i najszybsza w przygotowaniu zupa z soczewicy. Idealnie rozgrzewa w chłodnie dni!

  • 35 min

Składniki:

  • 200 g zielonej soczewicy
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 marchewki
    1 średni ziemniak
    4 łyżki oliwy
    1-1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek i marchewkę obieram. Cebulę kroję w kostkę, czosnek drobno siekam, marchew ścieram na tarce na grubych oczkach. W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i czosnek, smażę chwilę aż się zeszklą, dodaję marchew, chwilę przesmażam razem. Wrzucam opłukana soczewicę, zalewam ciepłym bulionem, gotuję około 25 minut (aż soczewica będzie miękka). Ziemniaka obieram i kroję w mała kostkę, dodaję pod koniec gotowania (małym kawałkom ziemniaków wystarczy kilka minut, żeby były mięciutkie). Zupę doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nakładam, posypuję posiekana natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować