Zupa z pulpecikami, pieczarkami i papryką

4.49 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszna, pożywna, rozgrzewająca zupa na bazie pieczarek i papryki z dodatkiem delikatnych drobiowych pulpecików. Idealna na obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • pulpety:
    500 g mielonej piersi z kurczaka,
    ½ bułki razowej ( namoczonej o odciśniętej),
    1 czubata łyżka startego parmezanu,
    1 czubata łyżka mąki orkiszowej,
    1 czubata łyżeczka siemienia lnianego,
    1 czubata łyżeczka naturalnej Vegety,
    opcjonalnie trochę soli gdy lubimy bardziej słone dania,
    1 jajko,
    szczypta pieprzu,
    ząbek czosnku ( zgnieciony przez praskę)
    2 litry domowego bulionu warzywnego ( może być rosół)
    oraz:
    300g pieczarek,
    po ½ papryki żółtej i czerwonej,
    łyżka śmietany,
    łyżka przecieru pomidorowego,
    łyżka mąki orkiszowej,
    sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku,
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pulpety

Zupa z pulpecikami, pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na pulpeciki łączymy razem i wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy na około 30 min aby mięso przeszło przyprawami. W tym czasie kroimy warzywa.
    Z mięsa forujemy kulki ( mi wychodzi zazwyczaj 18-20 szt) i wrzucamy na bulion, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, około 15-20 minut.
    W tym czasie przygotowujemy warzywa.
    Pieczarki kroimy na pół, a następnie na plasterki, paprykę w kostkę i podsmażamy razem na rozgrzanym maśle z odrobina oliwy, przykrywamy pokrywką i dusimy ok 5 min, aby puściły sok, dodajemy do pulpetów. Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 15-20 min.
    Śmietanę łączymy z koncentratem i mąką tak aby nie było grudek, dodajemy chochelkę wywaru, dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy, gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 20 min najlepiej bez przykrycia ( wywar wtedy lekko się zredukuje i zupa będzie gęstsza). Jeśli jest potrzeba to przyprawiamy do smaku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować