Zupa z pulpecikami, pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na pulpeciki łączymy razem i wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy na około 30 min aby mięso przeszło przyprawami. W tym czasie kroimy warzywa.
Z mięsa forujemy kulki ( mi wychodzi zazwyczaj 18-20 szt) i wrzucamy na bulion, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, około 15-20 minut.
W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Pieczarki kroimy na pół, a następnie na plasterki, paprykę w kostkę i podsmażamy razem na rozgrzanym maśle z odrobina oliwy, przykrywamy pokrywką i dusimy ok 5 min, aby puściły sok, dodajemy do pulpetów. Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 15-20 min.
Śmietanę łączymy z koncentratem i mąką tak aby nie było grudek, dodajemy chochelkę wywaru, dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy, gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 20 min najlepiej bez przykrycia ( wywar wtedy lekko się zredukuje i zupa będzie gęstsza). Jeśli jest potrzeba to przyprawiamy do smaku. Smacznego!
Komentarze