Ostra zupa z kurczakiem w meksykńskim stylu

  • wyświetlono: 1344 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zupa jest na tyle sycąca, że wystarcza za cały obiad. Świetnie się mrozi, nic nie traci na smaku - warto więc ją zamrozić, jeżeli porcja jest dla nas za duża.

Stare Gary

Składniki

1 średnia cebula, posiekana
1 papryczka jalapeno, pozbawiona pestek i drobno posiekana
3 -4 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżeczki chili w proszku
1 łyżka mielonego kminu
1 łyżeczka cukru
1 puszka pomidorów
2 szklanki bulionu z kurczaka,+ w razie potrzeby więcej do rozrzerzedzenia
1 puszka kukurydzy - 300 g po osączeniu
1 puszka czarnej fasoli, ok 300 g po osączeniu
ok 1 kg - udek kurczaka zagrodowego, bez skóry
śmietana kremówka (opcjonalnie)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Pieprz cayenne, opcjonalnie
olej

do podania
tarty ser cheddar
śmietana
chipsy tortilla
kolendra

Sposób przygotowania przepisu:

Ostra zupa z kurczakiem w meksykńskim stylu

  • 1. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Podgrzać kilka łyżek oleju w głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i jalapeno i podsmażać aż zmiękną, 5 do 7 minut.
  • 2. Dodać czosnek, chili w proszku, kmin i cukier, smażyć mieszając aż zacznie pachnieć - 30 sekund do 1 minuty. Dodać pomidory i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do delikatnego wrzenia, a następnie przelać wszystko do misy wolnowaru.

  • 3. Dodać do misy kukurydzę, fasolę i uda kurczaka. Przykryć i gotować w ustawieniu "low" przez 6 do 7 godzin (lub na ustawieniu "high" 4 godziny). Po tym czasie wyjąc kawałki kurczaka na deskę, oddzielić kości i wyrzucić a mięso porozdzielać na drobne kawałki dwoma widelcami. Włożyć mięso do zupy . Jeżeli zupa wydaje nam się za gęsta, możemy rozrzedzić ją bulionem. Doprawić zupę solą, pieprzem i pieprzem cayenne, do smaku. Można też zupę doprawić śmietaną kremówką.

  • 4. Podawać udekorowane tartym serem cheddar, kwaśną śmietaną, tortillą i kolendrą . Smacznego!

Porady

Możemy użyć udek kurczaka z kośćmi lub, przed wrzuceniem do wolnowaru, kości usunąć. Ja wolę gotować z kośćmi - zupa ma moim zdaniem więcej smaku, a usunięcie kości po ugotowaniu nie stanowi żadnego problemu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kukurydzaKurczakz_roznych_stron_swiatafasolazupyjalapenow wolnowarze

Komentarze

Podobne przepisy

image-18345uq

Dodane przez: mamajagody_2010

Ostra zupa z kaszą gryczaną

Każdy wie że kasza jest zdrowa...

Ostra zupa z cukinii

Dodane przez: magda8

Ostra zupa z cukinii

Rozgrzewająca zupa na jesienną...

Ostra meksykańska z mięsem

Dodane przez: kingakosmala85

Ostra zupa meksykańska z mięsem

Super rozgrzewająca dla lubiących...

Ostra zupa cebulowa z grzanką

Dodane przez: paolineczka

Ostra zupa cebulowa z grzanką

Jest tania, i świetnie rozgrzewa...

OSTRA ZUPA POMIDOROWA Z CIECIERZYCĄ

Dodane przez: monikaT83

OSTRA ZUPA POMIDOROWA Z CIECIERZYCĄ

zapraszam na rozgrzewającą zupę:)

Rosół z kaczką w azjatyckim stylu

Dodane przez: Stare Gary

Rosół z kaczką w azjatyckim stylu

Pyszna zupa! Wolnowar, jak zwykle,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE