Podsmażone na złoto kawałki kurczaka,. cebula i czosnek doprawione diabelskimi papryczkami chili. Do tego aromatyczny bulion, garść orzeszków ziemnych i masło orzechowe, które sprawia, iż konsystencja zupy jest niemal aksamitna…zupa
40 min
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 cebule
2 marchewki
3-4 ziemniaki
2 papryczki chili
2 ząbki czosnku
puszka kukurydzy
por
ok. 100 g orzeszków ziemnych niesolonych
8 łyżek masła orzechowego
1-1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
2 łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
Zupa z kurczakiem i fistaszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w papryce słodkiej, soli i pieprzu. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażać mięso. W międzyczasie drobno posiekać cebulę i czosnek, dodać do mięsa, aż całość lekko się zarumieni. Wsypać orzeszki ziemne.
W tym samym czasie obrać marchew i ziemniaki. Marchew pokroić w krążki, ziemniaki w kostkę. Dodać do garnka, całość zalać ciepłym bulionem. Dodać posiekaną papryczkę chili. Zupę dusić ok. 20 minut (do czasu aż warzywa zmiękną).
Po tym czasie do zupy dodajemy masło orzechowe, kukurydzę, por, cukier i doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut.
Komentarze