Jesień, zima czy nawet wiosna to doskonały czas na wypróbowanie różnego rodzaju rozgrzewających zup :)Ta zupka jest smaczna i pożywna oraz szybka i bardzo prosta w przygotowaniu.
Składniki:
• 2 filety z kurczaka ok. 500 g,
• 1,5 l wody,
• kawałek marchewki ( ok. 4-5 cm),
• kawałek jasnej części pora ( ok. 4-5 cm),
• mały plasterek selera,
• łyżeczka suszonych warzyw,
• 1 ziele angielskie i 1 liść laurowy,
• 1-2 gałązki pietruszki,
• 300 g serka topionego kremowego ( może być też śmietankowy),
• sól, pieprz, ostra papryka, curry, lubczyk
oraz:
grzanki lub groszek ptysiowy,
Królewska zupa z serkami topionymi i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy i zalewamy wodą, zagotowujemy. Po zagotowaniu ściągamy szumowiny. Warzywa obieramy, kroimy i dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 40-45 min aż filet będzie miękki.
Gdy mięso będzie gotowe wyjmujemy, kroimy w kostkę. Wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy.
Do zupy dodajemy umytą pietruszkę, serki topione i wszystko miksujemy na gładko. Jeszcze tylko zagotowujemy żeby nam zabulgotało i gotowe. Możemy jeszcze doprawić według uznania.
Na talerz dajemy pokrojone w kostkę mięso, grzanki i zalewamy zupą. Smacznego!
Komentarze