Makaronowa fantazja

0 (0 ocen)

  • 40 min

Popuśćmy wodze fantazji… wyobraźmy sobie chrupiące ciasteczko, swoim wyglądem przypominające troszkę karpatkę albo eklerkę. Nieregularne wypukłości na powierzchni ciasta przysypane cukrem pudrem. Pomiędzy dwoma chrupiącymi płatkami bita śmietana o cudownym aromacie świeżej mięty i świeże owoce…

  • 40 min

Składniki:

  • 4 płaty makaronu lasagne
    200 ml śmietany kremówki
    śmietan fix
    świeże owoce
    cukier puder
    olej do głębokiego smażenia

Makaronowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w wodzie z łyżeczką oliwy. Ugotowane plastry lasagne wyciągnąć łyżką cedzakową i przelać zimną wodą. Makaron osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy z plastrów podzielić na 3 mniejsze prostokąty.
    Rondelek napełnić olejem do średniej wysokości, mocno rozgrzać. Smażyć lasagne aż się zazłocą, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki i nierówności. Odsączyć nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem, odłożyć do przestudzenia.
    W międzyczasie przygotować śmietanę – ubić w misce, dodać śmietan fix (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), dodać łyżkę pokrojonych liści mięty, cukier puder do smaku, wymieszać. Wstawić do lodówki. Owoce umyć, obrać, pokroić.
    Ostudzone płaty lasagne przekładać schłodzoną śmietaną i owocami, po wierzchu posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy