1 mała podwójna pierś z kurczaka
3 duże papryki - 2 żółte i 1 czerwona
6 ziemniaków
puszka fasolki czerwoej konserwowej
3 pomidory pokrojone w kostę najlepiej bez skórki
2 litry wody
3 kostki rosołowe
1 duża cebula
5 łyżek oleju
PRZYPRAWY:
sól
wegeta
słodka papryka w proszku
pstra papryka chilii w proszku
pieprz
majeranek
Zupa węgierska z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku,w ktorym będziemy gotować zupe rozgrzać olej zeszkilic na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Do cebuli dodać pierś z kurczaka pokrojoną w średnią kostkę. Prużyc pod przykryciem 15 minut na wolnym ogniu. Zalać bulionem (w 2 litrach ciepłej wody rozpuścić 3 kostki rosołowę) podgotować około 5 minut po czym dodać ziemniaki pokrojoną w kostkę.Gotować 10 minut dodać fasolkę i pokrojoną w zgrabną kostkę paprykę. Na koniec dodać pomidory.Gotować do momentu,aż papryka zmięknie.Dodać przyprawy według uznania.Ale zupa musi mieć ostrawy smak.
Porady
Jeśli uznamy że zupa jest mało gęsta to można zaciągnąć ją odrobiną mąki rozmieszaną w zimnym wywarze z zupy.
Komentarze