Zupa z kolorowych słodkich papryk podana z szaszłykiem z krewetek królewskich

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Prosta zupa z kolorowej papryki i ryżu podana z szaszłykiem z krewetek wygląda znakomicie i też tak smakuje.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kolorowe papryki
    mała cebula
    ząbek czosnku
    łyżka masła
    100 g ryżu
    bulion warzywny/drobiowy lub woda
    200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
    natka pietruszki, koperek
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy
    roztarte ziele angielskie
    pół łyżeczki curry
    liść laurowy

    na każdą porcję:
    6 obranych krewetek królewskich
    2 łyżki oleju rzepakowego
    pół łyżeczki sosu sriracha
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa jarzynowa

Zupa z kolorowych słodkich papryk podana z szaszłykiem z krewetek królewskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy papryki pokrojone w paseczki. Dodajemy curry, ziele angielskie, liść laurowy i sól ziołową. Wsypujemy ryż. Podsmażamy, aż ryż zrobi się szklisty. Zalewamy bulionem. Gotujemy, aż ryż będzie miękki. Do zupy dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy posiekaną zieleninę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Krewetki nadziewamy na wykałaczki smarujemy olejem wymieszanym z sosem sriracha. Grillujemy, aż krewetki zmienią kolor.

    Zupę podajemy z szaszłykiem z krewetek.

Porady

Propozycja: Zamiast krewetek zupę można podać z szaszłykiem drobiowym, też będzie dobrze smakować i ładnie wyglądać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować