Zupa z kalarepy

5 (1 ocen)

  • Łatwy

Często wyjeżdżam z klubem emerytów na wycieczki albo spotykam się z przyjaciółkami. Przepis przysłała Krystyna Piechuta

  • Łatwy

Składniki:

  • - kalarepa (młoda z liśćmi): 3 sztuki
    - ziemniaki (duże): 2 sztuki
    - Mięso wieprzowe (lub kości, kawałek): 1 sztuka
    - gałka muszkatołowa (do smaku wg. uznania): 1 szczypta
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - masło: 1 łyżka
    - mąka: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z kalarepy 1. Mięso myjemy, wkładamy do
    garnka, zalewamy zimną wodą
    i go tujemy. Ziemniaki i kalarepy
    obieramy i myjemy. Kalarepy
    kroimy w plastry, ziemniaki
    w kawałki. Dodajemy do wywaru
    i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy
    solą i gałką.
  • Zupa z kalarepy 2. Liście kalarepy myjemy, kroimy
    i wsypujemy do zupy.
  • Zupa z kalarepy 3. Na patelni roztapiamy masło,
    wsypujemy mąkę i mieszamy.
    Rozprowadzamy odrobiną zupy, wlewamy do garnka. Gotujemy,
    aż zupa zgęstnieje
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować