Zupa z czerwonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zawsze widząc soczewicę w sklepie zdawałam sobie sprawę, że jest zdrowa i pożywna, ale nigdy nie miałam pomysłu, co mogłabym z niej ugotować. Raz postanowiłam eksperymentować dodając kolejne składniki w trakcie gotowania ulepszając smak i odtąd ta zupa często gości na moim stole.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (całej lub w połówkach)
    2-3 łyżki oleju
    1 średnia cebula
    1 pętko kiełbasy (podwawelskiej lub śląskiej)
    1 marchewka
    1 mała pietruszka
    1 czerwona papryka
    Sól
    Pieprz
    Kostka rosołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalać wodą i płukać aż woda nie będzie mętna. Zalać wodą o odstawić na 2-3 godzin aż trochę napęcznieje.
    Cebulę zeszklić na oleju, dodać kiełbasę i podsmażyć.
    Zalaną soczewicę lekko doprowadzić do wrzenia i dolać tłuszcz z cebulką i kiełbasą.
    Dodać pietruszkę i marchewkę pokrojoną z plasterki i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i dodać kostkę rosołową.
    Na koniec, jak marchewka lekko zmięknie, dodać pokrojoną w paseczki paprykę.
    Dobrze smakuje z chlebem razowym.
    Soczewicę dobrze jest namoczyć przed gotowaniem, szybciej wtedy zmięknie podczas gotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować