Zupa z czerwonej soczewicy

5 (182 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gęsta, sycąca, rozgrzewająca i pełna witamin zupa z czerwonej soczewicy to idealne danie na chłodne dni.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) ok. 2,5-3 l wywaru mięsnego
    2) 3 marchewki
    3) 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
    4) 5-6 ziemniaków
    5) kawałek selera
    6) korzeń pietruszki
    7) cebula
    8) koncentrat pomidorowy (190g)
    9) sól, pieprz czarny
    10) ziele angielskie, liść laurowy
    11) papryka ostra
    12) kumin
    13) majeranek
    14) koperek lub natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę. Do gorącego wywaru mięsnego wkładamy warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny i gotujemy około 5 minut, następnie dodajemy czerwoną soczewicę i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Gdy marchewka będzie już ugotowana wyjmujemy ją z garnka i miksujemy blenderem na gładką masę, a następnie dodajemy ją do zupy.
  • 2. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, pozostałe przyprawy (kumin, majeranek, paprykę ostrą) i posiekaną natkę pietruszki lub koperek i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować