Zupa z czerwonej soczewicy

4.5 (180 ocen)

Soczewica w Polsce nie jest jeszcze do końca doceniana,jest zdrowa a przy tym bardzo smaczna

Składniki:

  • 2 pokrojone w kostkę marchewki
    1 cebula pokrojona w kostkę
    2 drobno posiekane ząbki czosnku
    2 pomidory, pokrojone
    1 1/4 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
    1/2 łyżeczki soli
    1 szklanka czerwonej soczewicy
    1 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
    4 szklanki wody
    2 łyżki posiekanej pietruszki
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę rozgrzewamy w garnku,wrzucamy cebulę i dusimy ok 5 minut.
    Dodajemy czosnek, marchewkę,pomidory, kumin sól i smażymy ok 2 minuty cały czas mieszając.
  • 2. Wrzucamy soczewicę,bulion,wodę i mieszamy. Gotujemy bez przykrycia do momentu kiedy soczewica będzie miękka ok 20 minut.
    Na koniec dodajemy pietruszkę,mieszamy i podajemy.

Porady

Zamiast świeżych pomidorów możemy użyć ok 1/2 pomidorów z puszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować