Zupa szparagowo-porowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Delikatna zupa szparagowo-porowa na bulionie ze skrzydełek podana z grzankami, zachwyca smakiem, zadowoli najbardziej wybredne podniebienia, pyszna!

  • 45 min

Składniki:

  • 1/2 kg zielonych szparagów
    1/2 pora
    2 skrzydełka z kurczaka
    1 /2 pietruszki
    1 marchewka
    10 dag masła
    10 dag serka topionego śmietankowego
    1/2 szklanki słodkiej śmietany 22%
    grzanki z pieczywa tostowego
    sól morska do smaku
    pieprz biały do smaku
    gałka muszkatołowa mielona do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa szparagowo-porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0g6ketu 1. Skrzydełka myjemy, marchewkę i pietruszkę obieramy, płuczemy, zalewamy wodą około 1,5 litra i gotujemy 25 minut wywar, solimy do smaku.
  • image-2227h4a 2. Szparagi blanszujemy 3-4 minuty we wrzątku z dodatkiem małej ilości cukru, odcedzamy, kroimy na kawałki, por kroimy w krążki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy por szklimy 2 minuty, po czym wrzucamy szparagi.
  • image-28805gx 3. Całość zalewamy ugotowanym wcześniej gorącym bulionem, doprawiamy do smaku wrzucamy topiony serek i gotujemy około 10 minut. Przed końcem gotowania zupę zabielamy śmietaną. Podajemy z grzankami z chleba tostowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.9 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zupa porowa

To może cię zainteresować