Delikatna zupa szparagowo-porowa na bulionie ze skrzydełek podana z grzankami, zachwyca smakiem, zadowoli najbardziej wybredne podniebienia, pyszna!
45 min
Składniki:
1/2 kg zielonych szparagów
1/2 pora
2 skrzydełka z kurczaka
1 /2 pietruszki
1 marchewka
10 dag masła
10 dag serka topionego śmietankowego
1/2 szklanki słodkiej śmietany 22%
grzanki z pieczywa tostowego
sól morska do smaku
pieprz biały do smaku
gałka muszkatołowa mielona do smaku
Zupa szparagowo-porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka myjemy, marchewkę i pietruszkę obieramy, płuczemy, zalewamy wodą około 1,5 litra i gotujemy 25 minut wywar, solimy do smaku.
2.Szparagi blanszujemy 3-4 minuty we wrzątku z dodatkiem małej ilości cukru, odcedzamy, kroimy na kawałki, por kroimy w krążki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy por szklimy 2 minuty, po czym wrzucamy szparagi.
3.Całość zalewamy ugotowanym wcześniej gorącym bulionem, doprawiamy do smaku wrzucamy topiony serek i gotujemy około 10 minut. Przed końcem gotowania zupę zabielamy śmietaną. Podajemy z grzankami z chleba tostowego.
Komentarze