Zupa czosnkowo-porowa

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Uwielbiam aksamitne kremowe zupy, szczególnie zimą, są rozgrzewające i łatwe do przygotowania, ta z czosnkową nutą jest moją ulubioną, serwuję ją z pierożkami tortellini lub grzankami zależnie od ochoty. Poradzą sobie z nią nawet najmłodsi kucharze ;)

  • 35 min

Składniki:

  • 2 pory
    4-5 sztuk ziemniaków
    1 główka czosnku
    1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego (domowego)
    10 dag serka topionego śmietankowego
    2-3 łyżki masła klarowanego
    Jarzynka lub sól do smaku
    Pieprz świeżo mielony do smaku
    1 opakowanie pierożków tortellini z szynką serrano
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Torty

Zupa czosnkowo-porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por myjemy, kroimy w plasterki, czosnek obieramy zostawiamy w ząbkach, obrane ziemniaki kroimy w kostkę.
    W garnku rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy wszytkie warzywa i przesmażamy około 5 minut. Po tym czasie zalewamy bulionem i gotujemy 30 minut do miękkości, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą oraz świeżo mielonym pieprzem, pod koniec dodajemy kremowy serek, gotujemy chwilę, zupę miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem.
    Podajemy z pierożkami tortellini ugotowanymi wg przepisu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Tortellini

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować