Zupa szczawiowa z jajkiem i mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa ze świeżego szczawiu z mięsnymi kulkami, jajkiem, zabielona śmietaną.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,

    jajko surowe,

    2 duże pęczki szczawiu,

    cebula,

    sól, pieprz, majeranek,

    śmietana,

    jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa z jajkiem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczaw dokładnie myjemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy, drobno kroimy.

    Do mięsa dodajemy jedno surowe jajko, dużą szczyptę soli, pieprzu oraz majeranku. Mieszamy dokładnie.

    Formujemy kulki (z tej ilości wyszło mi 15 kulek).

    Do 1,5 litra osolonej, gotującej się wody dodajemy mięso - każdą kulkę osobno.

    Gotujemy na małym gazie przez 25 minut, następnie dodajemy szczaw oraz cebulę gotujemy przez kolejne 15-20 minut.

    Zabielamy śmietaną - ja lubię dodawać śmietanę już na talerzu.

    Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować