Zupa szczawiowa

4.5 (161 ocen)

Zupa szczawiowa to moja ulubiona zupka z dzieciństwa. Jako dzieci zbierałyśmy szczaw na łące a mama lub babcia gotowały pyszną zupkę szczawiową.

Składniki:

  • 1 litr rosołu
    1/2 litra wody
    1 woreczek ryżu
    3 jajka
    2 garści szczawiu świeżego
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka masła
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż w woreczku ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki. Szczaw umyć i pokroić na małe kawałki, a następnie podusić na masełku. Rosół zmieszać z wodą i zagotować. Następnie dodać ugotowany ryż, ugotowane pokrojone w dużą kostkę jajka, a na koniec przetrzeć przez sitko uduszony szczaw. Całość zagotować, dodać śmietankę oraz doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować