Kruche rogaliki z makiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruche rogaliki z makiem i lukrem wspaniale sprawdzą się na świątecznym stole.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4,5 szkl mąki
    30 dag margaryny
    4 żółtka
    1/2 szkl cukru pudru
    2 łyżki śmietany
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Lukier:
    1,5 szkl cukru pudru
    4 łyżki gorącej wody

    Dodatkowo:
    masa makowa z bakaliami

Kruche rogaliki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 30 min. Ciasto rozwałkować dość cienko i wycinać trójkąciki na rogaliki lub użyć formy do rogalików. Na każdy kawałek ciasta nakładać porcję gotowej masy makowej i formować rogaliki, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180, aż rogaliki się lekko przyrumienią.
    Cukier puder rozetrzeć wraz z gorącą wodą i polukrować wystudzone rogaliki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy