Zupa szczawiowa

5 (157 ocen)

  • 40 min

Pyszna zupka ze świeżych liści szczawiu.

  • 40 min

Składniki:

  • mięso z kością
    2,5 litra wody
    pęczek szczawiu
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek pora
    2 ziemniaki
    kawałek selera naciowego ( dodaje do kazdej zupy :))
    śmietana do zabielenia
    1 łyżka masła
    jajko ugotowane na twardo

Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalać wodą,gotować na wolnym ogniu. Dodać obrane umyte i pokrojone w kostkę warzywa. Szczaw umyć,pokroić. Masło roztopić na patelni i dodać szczaw. Mieszać aż szczaw zmięknie i zmiejszy objętość. Gdy warzywa są miękkie dodać szczaw, gotować chwilę , zabielić śmietaną.

Porady

Podawać jajkiem ugotowanym na twardo.:) Można też ziemniaki ugotować osobno i podać polane tłuszczem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować