Aksamitna, delikatna i jednocześnie aromatyczna, sycąca zupa idealna na rozgrzanie w szare, zimne dni.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
-2 duże pory (razem około kilogram)
-2 duże marchewki
-1 pietruszka
-1 seler
-1 duży ząbek czosnku
-1 pęczek natki pietruszki
-1 pęczek kopru
-1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
-1 żeberko wieprzowe o wadze około 300-400 g
-2 łyżki przyprawy uniwersalnej naturalnej
-3 liście laurowe
-5 ziaren ziela angielskiego
-500 g ziemniaków
-200 g serka topionego z ziołami
-100 g masła
-pieprz do smaku
-3 l wody
Pulpeciki:
-500 g mięsa mielonego z indyka
-1 jajko
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
-1 płaska łyżeczka soli
-1 łyżka bułki tartej (u mnie bezglutenowa)
-szczypta pieprzu
-około 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia
Zupa serowo-porowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberko dzielimy na 3-4 części, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy. Gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę. Wrzucamy obraną i pokrojoną na ćwiartki marchew, pietruszkę, seler, pęczek kopru, zielone części od pora, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotujemy wywar na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
2.Po tym czasie mięso mielone mieszamy ze wszystkimi składnikami na pulpety i dokładnie zagniatamy. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w mące ziemniaczanej. Do przecedzonej zupy wrzucamy pulpety i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy 15 minut.
3.Białe części pora kroimy w półplasterki, wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem, obsypujemy przyprawą uniwersalną i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Całą zawartość patelni dodajemy do zupy. Dodajemy pokrojony na kawałki serek topiony i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie zupę w razie potrzeby doprawiamy pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, gotujemy jeszcze minutkę i zdejmujemy z ognia. Smacznego!
Komentarze