Zupa serowo-porowa z pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Aksamitna, delikatna i jednocześnie aromatyczna, sycąca zupa idealna na rozgrzanie w szare, zimne dni.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 duże pory (razem około kilogram)
    -2 duże marchewki
    -1 pietruszka
    -1 seler
    -1 duży ząbek czosnku
    -1 pęczek natki pietruszki
    -1 pęczek kopru
    -1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
    -1 żeberko wieprzowe o wadze około 300-400 g
    -2 łyżki przyprawy uniwersalnej naturalnej
    -3 liście laurowe
    -5 ziaren ziela angielskiego
    -500 g ziemniaków
    -200 g serka topionego z ziołami
    -100 g masła
    -pieprz do smaku
    -3 l wody

    Pulpeciki:
    -500 g mięsa mielonego z indyka
    -1 jajko
    -1 łyżeczka ziół prowansalskich
    -1 płaska łyżeczka soli
    -1 łyżka bułki tartej (u mnie bezglutenowa)
    -szczypta pieprzu
    -około 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa serowa

Zupa serowo-porowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Żeberko dzielimy na 3-4 części, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy. Gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę. Wrzucamy obraną i pokrojoną na ćwiartki marchew, pietruszkę, seler, pęczek kopru, zielone części od pora, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotujemy wywar na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
  • 2 2. Po tym czasie mięso mielone mieszamy ze wszystkimi składnikami na pulpety i dokładnie zagniatamy. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w mące ziemniaczanej. Do przecedzonej zupy wrzucamy pulpety i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy 15 minut.
  • 3 3. Białe części pora kroimy w półplasterki, wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem, obsypujemy przyprawą uniwersalną i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Całą zawartość patelni dodajemy do zupy. Dodajemy pokrojony na kawałki serek topiony i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie zupę w razie potrzeby doprawiamy pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, gotujemy jeszcze minutkę i zdejmujemy z ognia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować