- 3 kostki rosołowe
- ok 2 l wody
- 700 g sera topionego emmentaler
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 100 g sera żółtego (królewskiego)
- 100 g świeżego pora
- sól, pieprz, oregano
- groszek ptysiowy
- natka pietruszki
Zupa serowo - porowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę gotujemy z kostkami rosołowymi. Gdy wywar się zagotuje dodajemy ser topiony, mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy utarty ser żółty królewski.
2.Gdy woda się gotuje, na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy mięso mielone-przyprawione solą, pieprzem i oregano. W trakcie smażenia dodajemy pokrojonego w niewielką kostkę pora. Podsmażamy. Całość dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
3.Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy do niej groszek ptysiowy. Możemy przyozdobić ją świeżą pietruszką.
Komentarze