Zupa serowa z cukinią i porem

4.5 (199 ocen)

  • 20 min

Pyszna szybka kremowa zupa którą zrobisz w 20 minut,delikatna i pożywna w smaku,w sam raz na szybki letni obiad

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 dużego pora
    1 cukinia młoda
    150 g serka śmietankowego topionego
    100 ml wina białego wytrawnego
    3/4 litra bulionu rosołowego
    5 dag masła
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 szklanki śmietany kremówki
    pęczek grubego szczypioru- z cebuli
    sól morska do smaku
    1 łyżeczka cukru
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Zupa serowa Wina Krem

Zupa serowa z cukinią i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Na maśle dusimy warzywa 1. Por i cukinię umyć pokroić w kostkę.W garnku rozpuścić masło dodać por i cukinię dusić 3 minuty,pod przykryciem wsypać mąkę pszenną i stale mieszając wlać bulion rosołowy oraz wino.Zagotować.
  • Dodajemy serki doprawiamy 2. Serek topiony pokroić na mniejsze kawałki dodać do zupy,i cały czas mieszając doprowadzić do całkowitego jego rozpuszczenia,doprawić do smaku solą cukrem oraz pieprzem.Zestawić z ognia W tym czasie kremówkę ubić na puszystą pianę ale nie na sztywno,wlać do zupy zamieszać.Przed podaniem na talerzu oprószyć lekko pieprzem z młynka i posypać grubo posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Por Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować