Zupa serowa

  • wyświetlono: 6766 |
  • dodany do książki kucharskiej: 22 |
  • polecenia: 2

Inspirowana przepisem Magdy Gessler :) Polecam.

89blondyna89

Składniki

20 dag startego sera żółtego ementaler
ser topiony (3 trójkąty)
1 l wywaru warzywnego
15 dag wędzonego boczku
1 cebula
czubata łyżka mąki
niecała szklanka mleka
3 żółtka
pieprz biały

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Zupa serowa

  • 1. Ugotować wywar warzywny. Starty ser (na tarce o grubych oczkach) wymieszać z mlekiem. Do gorącego wywaru dodać serki topione, aby się rozpuściły. Podsmażony boczek dodać do wywaru. Posiekaną cebulę podsmażyć, oprószyć mąką i również dodać do wywaru. Ser z mlekiem wlać do gotującej się na wolnym ogniu zupy stale mieszając. Do momentu roztopienia się sera i uzyskania jednolitej konsystencji zupy. Zdjąć zupę z ognia i dodać żółtka mieszając trzepaczką. Doprawić szczyptą białego pieprzu. Podawać z grzankami.

Porady

Szczególnie dobrze smakuje w chłodne dni.

Można ją przyprawiać rozgrzewającymi przyprawami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadcebulaser żółtyboczekrozgrzewająca zupazupa serowamagda gessler
 

Komentarze

Podobne przepisy

zupa serowa z klopsikami

Dodane przez: aneczka791

Zupa serowa z klopsikami

Mocno serowy smak zupy z dodatkiem...

zupa porowo-serowa

Dodane przez: fisher

Zupa porowo-serowa

Ulubiona zupa mojej żony

Kremowa zupa serowo-pieczarkowa

Dodane przez: bogusia82

Kremowa zupa serowo-pieczarkowa

Taka zupa pieczarkowa jest bardzo...

Zupa serowa

Dodane przez: rzelkazag

Zupa serowa

Słyszałam o niej niejednokrotnie,...

Zupa serowa

Dodane przez: PolskaGotuje

Zupa serowa

Aksamitna, gęsta zupa krem, której...

zupa

Dodane przez: Aninka88

Zupa porowo-serowa z grzankami

aromatyczna zupa