Zupa pomidorowa ze serem

5 (167 ocen)

Zupa pomidorowa z dodatkiem sera żółtego.

Składniki:

  • ok 2-3l rosołu lub woda + kostka rosołowa
    1/2 kartonika koncentratu pomidorowego
    2-3 łyżeczki śmietany kwaśnej
    1 łyżeczka mąki pszennej
    1 marchewka, 1 pietruszka
    przyprawy: sól, pieprz, wegeta, maggi, zioła prowansalskie,
    makaron lub ryż
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa ze serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W przypadku gdy posiadamy rosół, należy go zagotować, gdy go nie posiadamy należy do gorącej wody wrzucić kostkę rosołową, dodać wegetę, pieprz i odrobinę soli. Marchewkę obrać, pokroić w słupki i wrzucić do wywaru, pogotować aż zmięknie.
  • Dodać koncentrat pomidorowy 2. Dodać koncentrat pomidorowy.
  • 3. Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w odrobinie wody, dodać śmietanę, dodać szczyptę soli, wymieszać. Wlać chochelkę zupy pomidorowe, aby zahartować, wymieszać i wlać do całości zupy. Zagotować. Doprawić do smaku: solą, pieprzem, maggą.
  • Lane ciasto 4. Ugotować ryż lub makaron, można zrobić również lane ciasto (jajko rozmieszane z mąką i wlane cienkim strumieniem do gotującej się zupy)
  • Potarty ser żółty 5. Ser żółty potrzeć na tarce o grubych oczkach
  • Zupa pomidorowa 6. Ugotowany makaron można wrzucić do zupy, lub najpierw ułożyć go na talerzu, a kolejno nalać zupę. Posypać z wierzchu potartym żółtym serem. Można posypać ziołami prowansalskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koncentrat pomidorowy Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować