Zupa pomidorowa ze serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W przypadku gdy posiadamy rosół, należy go zagotować, gdy go nie posiadamy należy do gorącej wody wrzucić kostkę rosołową, dodać wegetę, pieprz i odrobinę soli. Marchewkę obrać, pokroić w słupki i wrzucić do wywaru, pogotować aż zmięknie.
2.Dodać koncentrat pomidorowy.
3.Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w odrobinie wody, dodać śmietanę, dodać szczyptę soli, wymieszać. Wlać chochelkę zupy pomidorowe, aby zahartować, wymieszać i wlać do całości zupy. Zagotować. Doprawić do smaku: solą, pieprzem, maggą.
4.Ugotować ryż lub makaron, można zrobić również lane ciasto (jajko rozmieszane z mąką i wlane cienkim strumieniem do gotującej się zupy)
5.Ser żółty potrzeć na tarce o grubych oczkach
6.Ugotowany makaron można wrzucić do zupy, lub najpierw ułożyć go na talerzu, a kolejno nalać zupę. Posypać z wierzchu potartym żółtym serem. Można posypać ziołami prowansalskimi.
Komentarze