Zupa pokrzywowo - szpinakowa

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Łatwa, a przede wszystkim zdrowa

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 – 4 średnie ziemniaki
    1 marchewka
    1 korzeń pietruszki
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 kostka bulionowa
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    20 liści pokrzywy
    1 garść liści szpinaku
    Sól
    Pieprz
    1 jajko ugotowane na twardo
    10 dag sera żółtego
    Grzanki chlebowe lub gotowy prażony groszek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pokrzywowo - szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kosteczkę, następnie zalać w garnku 1,5 szklanki wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować, aż warzywa lekko zmiękną.
    Na patelni usmażyć na oleju pokrojoną cebulę, a po chwili dodać pokrojony czosnek.
    Gorącą wodą sparzyć liście pokrzywy i pokroić na mniejsze części. Dodać do smażącej się cebuli z czosnkiem i smażyć ok. 4 minuty. Następnie dodać cały mix do garnka z warzywami. Dolać więcej wody i gotować. Doprawić solą i pieprzem. Pod sam koniec, przed miksowaniem, wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, dodać pokrojony szpinak, gotować ok. 2 min. I zmiksować.
    Podawać z przekrojonym gotowanym na twardo jajkiem, starkowanym serem i grzankami chlebowymi lub gotowym prażonym groszkiem.
    Grzanki chlebowe: pokroić 2 kromki chleba i zarumienić na patelni na oliwie z oliwek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pokrzywa Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować