Zupa pokrzywowo - szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kosteczkę, następnie zalać w garnku 1,5 szklanki wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować, aż warzywa lekko zmiękną.
Na patelni usmażyć na oleju pokrojoną cebulę, a po chwili dodać pokrojony czosnek.
Gorącą wodą sparzyć liście pokrzywy i pokroić na mniejsze części. Dodać do smażącej się cebuli z czosnkiem i smażyć ok. 4 minuty. Następnie dodać cały mix do garnka z warzywami. Dolać więcej wody i gotować. Doprawić solą i pieprzem. Pod sam koniec, przed miksowaniem, wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, dodać pokrojony szpinak, gotować ok. 2 min. I zmiksować.
Podawać z przekrojonym gotowanym na twardo jajkiem, starkowanym serem i grzankami chlebowymi lub gotowym prażonym groszkiem.
Grzanki chlebowe: pokroić 2 kromki chleba i zarumienić na patelni na oliwie z oliwek.
Komentarze