Zupa pokrzywowo-szczawiowa

  • wyświetlono: 261 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Najlepiej przygotować ją z młodej, majowej pokrzywy

20170404_180844
  • 70min

Składniki

Na wywar
- 700 g chudych żeberek
- 10 dag swojskiej kiełbasy
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- gałązka lubczyku

- 2 duże garście szczawiu
- 1 średnia garść liści młodej pokrzywy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 5 ziemniaków
- 3 łyżki śmietany
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka przyprawy typu Vegeta

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa pokrzywowo-szczawiowa

  • 1. Żeberka zalać wodą (ok. 2,5 l). Zagotować, przyprawić połową Vegety. Gotować do miękkości. Uzupełnić wrzątkiem wodę, która wparowała. Dodać marchew, pietruszkę i selera. Kiedy będą prawie miękkie, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kiełbasę (ja wrzucam w kawałku). Doprawić resztą Vegety. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wrzucić grubo posiekany szczaw, drobno posiekaną pokrzywę i gałązkę lubczyku. Gotować ok. 10 min. Zaprawić śmietaną. Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Zalać ją odrobiną gorącej zupy. Całość przelać do garnka z zupą. Wrzucić posiekany koperek i pokrojone jajka. Ewentualnie doprawić jeszcze szczyptą soli.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa szczawiowa

Dodane przez: JoannaG

Zupa szczawiowa

Minęły święta Wielkanocne chce...

Szczawiowa zupa

Dodane przez: Jaga85

Szczawiowa zupa

Zupa szczawiowa-obecnie może nieco...

Zupa szczawiowa

Dodane przez: AnetaSłużałek

Zupa szczawiowa

Kwaskowata, orzeźwiająca zupa szczawiowa....

image-1nwaswv

Dodane przez: ewuska2016

Zupa szczawiowa

Najlepsza wiosenna zupa

zupa szczawiowa

Dodane przez: lidyia

Zupa szczawiowa

Bardzo smaczna zupa, zdecydowana...

image-0lyo3r7

Dodane przez: bozena58

Zupa pokrzywowa na rosole

zazwyczaj zostaje nam trochę rosołu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE