Zupa ogórkowa z boczkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dla mnie to jesienna zupa. Robimy ją z już ukiszonych ogórków, które wekowaliśmy w wakacje. Rozgrzewająca. A z dodatkiem boczku - sycąca i pożywna. Idealna na chłodniejsze dni.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - duże ogórki kiszone: 7 sztuk
    - ziemniaki - duże: 7 sztuk
    - por duży: 1 sztuka
    - marchew: 4 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - boczek wędzony surowy: 100 gramów
    - jogurt naturalny: 1 szklanka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ogórkowa z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew kroimy w słupki. Przekładamy warzywa do garnka. Dodajemy całą por i cebulę. Zalewamy 2l wody. Gotujemy do miękkości.

    Ogórki tarkujemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 30 minut.

    Jogurt lekko solimy, dolewamy do niego chochelkę zupy. Mieszamy. Dolewamy stopniowo do garnka, ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy.

    Wyciągamy cebulę oraz por.

    Boczek kroimy w kostkę, zesmażamy na patelni. Wytopiony tłuszcz dodajemy do zupy, mieszamy.Zupę przelewamy na talerz, posypujemy kostkami boczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować