Dla mnie to jesienna zupa. Robimy ją z już ukiszonych ogórków, które wekowaliśmy w wakacje. Rozgrzewająca. A z dodatkiem boczku - sycąca i pożywna. Idealna na chłodniejsze dni.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- duże ogórki kiszone: 7 sztuk
- ziemniaki - duże: 7 sztuk
- por duży: 1 sztuka
- marchew: 4 sztuki
- cebula: 1 sztuka
- boczek wędzony surowy: 100 gramów
- jogurt naturalny: 1 szklanka
- sól, pieprz: 1 szczypta
Zupa ogórkowa z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew kroimy w słupki. Przekładamy warzywa do garnka. Dodajemy całą por i cebulę. Zalewamy 2l wody. Gotujemy do miękkości.
Ogórki tarkujemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 30 minut.
Jogurt lekko solimy, dolewamy do niego chochelkę zupy. Mieszamy. Dolewamy stopniowo do garnka, ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy.
Wyciągamy cebulę oraz por.
Boczek kroimy w kostkę, zesmażamy na patelni. Wytopiony tłuszcz dodajemy do zupy, mieszamy.Zupę przelewamy na talerz, posypujemy kostkami boczku.
Komentarze