Zupa ogórkowa

4.49 (148 ocen)

  • 60 min

Pyszna zupa z przepisu mojej mamy.

  • 60 min

Składniki:

  • ogórki kiszone z 1,5 litrowego słoika
    800 ml wody z ogórków kiszonych
    1 mały korzeń selera
    1 średni korzeń pietruszki
    3 marchewki
    5-6 średnich ziemniaków
    2 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    około 120 ml śmietany do zup 12%

    można dodać:
    1 udko z kurczaka
    jeżeli lubicie gęste zupy, to można zagęścić 1 kopiastą łyżką mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ogórki kiszone

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki lekko obrać z twardszej, wierzchniej warstwy i zetrzeć do garnka na tarce o dużych oczkach. Zalać starte ogórki kwaśną wodą ze słoika i gotować do miękkości.
  • 2. Do osobnego garnka dodać obrane korzenie selera i pietruszki, marchewki pokrojone w krążki, pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości ziemniaków i marchewek. Jeżeli do wywaru postanowiliście dodać udko z kurczaka, to zacząć najpierw je gotować, a warzywa dodać nieco później.
  • 3. Gotowy wywar przecedzić i wlać do miękkich już ogórków, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pogniecioną widelcem marchewkę (niekoniecznie wszystkie trzy, bo będzie jej za gęsto), dolać śmietanki 12% i doprawić pieprzem, w razie potrzeby solą.

Porady

Jeżeli wolicie bardziej gęstą zupę, to do osobnego garnuszka wsypać kopiastą łyżkę mąki (np. Wrocławskiej), dobrze rozmieszać z wodą i wlać do gotującej się zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować