Zupa na polencie

0 (0 ocen)

Zupa warzywna gotowana na kaszy kukurydzianej. Do powstania tego przepisu zainspirował mnie mój Tato. Jest On zagorzałym zwolennikiem kasz typu grysik. Zatem wpadłam na pomysł, by zupę zagęścić w tym przypadku polentą.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki (łącznie 550g)
    1 duża marchewka (200g)
    2 małe kabaczki (łącznie 300g) lub 1 średnia cukinia
    1/2 średniego selera (150g)
    15 cm-owy kawałek pora
    po 1/2 pęczka natki pietruszki i bazylii
    2 łyżki oleju
    4 łyżki śmietany 12%
    6 szklanek bulionu warzywnego
    5 łyżek kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
    1 - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa Ciasta Przystawki

Zupa na polencie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa na polencie 1. Pora posiekać i zeszklić na oleju.
  • Zupa na polencie 2. Wlać bulion, zagotować. Wsypać kaszę i, co jakiś czas mieszając, gotować 10 min.
  • Zupa na polencie 3. Ziemniaki, marchewkę i seler obrać. Ziemniaki pokroić na niezbyt duże cząstki, marchewkę - w półtalarki, seler - w słupki. Rozdrobnione warzywa włożyć do bulionu. Gotować 5 min.
  • Zupa na polencie 4. Po tym czasie dodać pokrojone w ćwierćplastry kabaczki, posiekaną zieleninę oraz paprykę w proszku. Gotować, aż warzywa będą miękkie (5 - 7 min).
  • Zupa na polencie 5. Na końcu do zupy dodać śmietanę, wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować