Zupa meksykańska po mojemu

4.99 (183 ocen)

Zupa dla wielbicieli ostrych smaków, smaczna i syta a zarazem mocno rozgrzewająca. Idealna na obiad jednodaniowy.

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
    1 cebula
    2 duże marchewki
    1 czerwona papryka
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka groszku konserwowego
    600 g ziemniaków
    2 l rosołu
    Do smaku :
    sól
    pieprz czarny
    papryka słodka
    przyprawa do dań meksykańskich
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżka mąki
    1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.99 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa meksykańska po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
    Ziemniaki, marchew i cebulę obrać, umyć i także pokroić w kostkę.
    Paprykę po umyciu tak samo jak inne warzywa także drobno pokroić.
    Kukurydzę, groszek i fasolę odsączyć z zalewy ale fasolkę dobrze byłoby przepłukać dodatkowo wodą.
  • 2. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć razem z papryką i cebulą.
    Gdy mięso się podsmaży wlać rosół i dusić pod przykryciem 15 minut a potem dodać marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy i dalej chwilę gotować a potem dodać ziemniaki ( jeżeli mamy gatunek ziemniaków, które się długo gotują to należy je dodać razem z marchewką ).
    Gdy wszystko jest miękkie dodać odsączone składniki, zagotować zupę, ewentualnie doprawić i zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody.
    Zupę ponownie zagotować i podawać gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować