Zupa krem z ziemniaków z boczkiem

4.49 (170 ocen)

  • 60 min

Smaczna zupa idealna na chłodne dni

  • 60 min

Składniki:

  • 5-6 średnich ziemniaków
    1 średnia marchewka
    1/2 średniego selera
    1 duża pietruszka
    2 cebule
    100 g wędzonego boczku
    1,5 l wywaru mięsnego
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    papryka ostra
    1 łyżka masła klarowanego
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z ziemniaków z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki,marchewkę,seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę.
    W garnku rozgrzać masło i dodać pokrojone warzywa.
    Delikatnie zeszklić na maśle, a następnie zalać gorącym
    wywarem mięsnym.
    Gotować do miękkości warzyw.
    Blenderem zmiksować zupę na gładki krem, doprawić solą,pieprzem, papryką ostrą i słodką,
    gałką muszkatołową i chwilę pogotować.

    Na patelni podsmażyć cebulkę i boczek pokrojony w drobną kostkę.
    Na talerz wlać krem ziemniaczany posypać podsmażonym boczkiem z cebulą.
    Ja dodatkowo posypałam szczypiorkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować