Zupa krem z ziemniaków

5 (169 ocen)

Bardzo pożywna, delikatna i lekka zupa o kremowej konsystencji. Prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 3-4 duże ziemniaki
    1 duży por
    1 średnia cebula
    1 marchew
    1 główka czosnku
    1 litr bulionu warzywnego *
    1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
    2 łyżki masła
    1 łyżka oliwy
    pieprz biały
    pieprz kolorowy
    sól
    Dodatkowo:
    oliwa truflowa
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Główkę czosnku obieramy z wierzchnich łupin. Górę minimalnie ścinamy tak, aby odsłonić ząbki czosnku i smarujemy dokładnie całą główkę oliwą. Następnie owijamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180'C przez około 15 minut. Po wystudzeniu ząbki czosnku niemalże same będą wyskakiwały z łupinek. Pora oczyszczamy, marchew obieramy i kroimy w jednocentymetrowe kawałki. Cebulę i ziemniaki obieramy. Cebulę siekamy, a ziemniaki kroimy w większą kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy pora i dusimy około 2 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy marchew, ziemniaki i czosnek. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy zupę jeszcze około 2-3 minut. Następnie zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem zupę dekorujemy oliwą truflową i grubo mielonym pieprzem kolorowym.
    *można użyć bulionu drobiowego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować