Zupa krem z pieczonych buraków z nutką pomarańczy

5 (1 ocen)

  • 6 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealny pomysł na urozmaicenie zwykłej zupy burakowej :)

  • 6 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 marchew
    700g buraków
    2 cebule
    1 por
    1 pietruszka
    1/2 l wody
    1 liść laurowy
    2-3 ziarnka ziela angielskiego
    3-4 ziarnka pieprzu
    sok z 1 pomarańczy
    skórka z 1/2 pomarańczy
    2 łyżki oleju kokosowego
    2 ząbki czosnku
    3 gałązki majeranku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Sok Krem

Zupa krem z pieczonych buraków z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy i osuszamy,następnie kroimy na ćwiartki. Każdy kawałek zawijamy w folię i układamy na blasze. Pieczemy je w 200 stopniach przez ok. 1h.
    Przygotowujemy bulion.Warzywa porządnie myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę, razem z łuskami opalamy lekko nad płomieniem. Warzywa zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy ,liść laurowy, ziele angielskie, pieprz,następnie doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy, cały czas na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, aż warzywa całkowicie zmiękną około 40 minut.
    Buraki wyjmujemy z folii, obieramy je ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki ,a cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę z czosnkiem. Do gotowego bulionu wrzucamy pokrojone buraki, majeranek, skórkę i sok z pomarańczy i zawartość patelni. Gotujemy 10 minut,następnie miksujemy na gładki krem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sok pomarańczowy Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować