Zupa krem z pieczonych buraków z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki myjemy i osuszamy,następnie kroimy na ćwiartki. Każdy kawałek zawijamy w folię i układamy na blasze. Pieczemy je w 200 stopniach przez ok. 1h.
Przygotowujemy bulion.Warzywa porządnie myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę, razem z łuskami opalamy lekko nad płomieniem. Warzywa zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy ,liść laurowy, ziele angielskie, pieprz,następnie doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy, cały czas na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, aż warzywa całkowicie zmiękną około 40 minut.
Buraki wyjmujemy z folii, obieramy je ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki ,a cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę z czosnkiem. Do gotowego bulionu wrzucamy pokrojone buraki, majeranek, skórkę i sok z pomarańczy i zawartość patelni. Gotujemy 10 minut,następnie miksujemy na gładki krem.
Smacznego.
Komentarze