Krem z pieczonych buraków z nutą pomarańczy

4.5 (152 ocen)

  • 2 godz.

Zdrowa zupa z nutką cytrusów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:

    - 5-6 średnich buraków
    - 1 pomarańcza
    - 2 ząbki czosnku
    -1 cebula
    - 0,5l bulionu warzywnego
    - łyżeczka suszonego tymianku
    - sól,pieprz
    - jogurt naturalny
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z pieczonych buraków z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki kroimy w ćwiartki,owijamy każdy kawałek folią i pieczemy godzinę w piekarniku w 200 stopniach.
    Po tym czasie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę.
    W garnuszku szklimy na oliwie posiekany czosnek i cebulę.Dodajemy buraczki.
    Wyciskamy sok z 1 pomarańczy,wlewamy do garnka.
    Skórkę pomarańczy ścieramy i dodajemy jedną łyżeczkę ( tej skórki) do garnka.Gotujemy na małym ogniu i stopniowo dodajemy bulion.Gotujemy ok 10-15 min na małym ogniu,aż smaki się połączą.Dodajemy tymianek ,sól i pieprze.Miksujemy na gładki krem.
    Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować