Zupa krem z pieczonej dyni z solonymi pistacjami i serkiem brie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna jesienna zupka :)

  • 60 min

Składniki:

  • Pieczona dynia:
    1 dynia
    sól, pieprz,
    oliwa z oliwek
    tymianek

    Wywar:
    20 g grzybów suszonych
    500 g włoszczyzny
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    woda 1,5 l

    Zupa:
    5 kopiastych łyżek przetartej upieczonej dyni
    3 szklanki wywaru grzybowego, warzywnego lub mięsnego
    szklanka warzyw z gotowania wywaru
    sól, pieprz do smaku
    pół łyżeczki kurkumy
    pół łyżeczki imbiru w proszku
    solone pistacje
    serek brie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z pieczonej dyni z solonymi pistacjami i serkiem brie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczona dynia:
    Dynię kroimy w wąskie półksiężyce, wykrawamy miąższ z pestkami, układamy na blaszkę do pieczenia, polewamy obficie oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, dokładnie smarujemy każdy kawałek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni około 30-40 minut, aż kawałki będą bardzo miękkie. Wyjmujemy, odstawiamy do wystudzenia. Następnie kawałki oddzielamy od skóry i rozgniatamy widelcem na papkę.
  • 2. Wywar:
    Wszystkie składniki na wywar zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
  • 3. Zupa:
    Zagotowujemy 3 szklanki wywaru, dodajemy przetartą dynię, 1 szklankę warzyw z wywaru, imbir, kurkumę, sól, pieprz, gotujemy ok 5 minut. Całość miksujemy na gładki krem, gdyby zupa była za gęsta można dolać więcej wywaru.
    Przed podaniem zupę pozypać pistacjami oraz ułożyc plasterki serka brie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować