Zupa krem z pieczonej dyni

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, pożywna i smaczna o każdej porze roku. Wszyscy domownicy zachwycają się jej smakiem. Polecam.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 średniej wielkości dyni (u mnie najczęściej piżmowa)
    kilka ząbków czosnku w łupinach
    kilka gałązek świeżego tymianku
    oliwa lub olej
    gałka muszkatołowa
    rosół
    słodka śmietanka ewentualnie
    groszek ptysiowy lub paluszki grissini
    sok z cytryny ewentualnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę dyni kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy gałązki tymianku i ząbki czosnku. Skrapiamy oliwą lub olejem. Pieczemy w 180 C około 45 minut (wszystko zależy od gatunku dyni). Dynia jest gotowa kiedy z łatwością wbijamy w nią widelec. Studzimy, odkrawamy skórkę z dyni, a czosnek obieramy z łupin. Razem miksujemy blenderem na gładkie puree. Odpowiednią gęstość zupy uzyskujemy dolewając rosół. Doprawiamy najlepiej świeżo zmieloną gałką i ewentualnie świeżym czosnkiem. Ja najczęściej świeży czosnek dodaję tylko wtedy, kiedy pieczony zbyt się spali i nie nadaje się już do zupy (byłby zbyt gorzki). Można dodać sok z cytryny, aby przełamać słodki smak. Zupa krem z dyni pieczonej moim zdaniem jest smaczniejsza niż ta z gotowanej. Ma bardziej wyrazisty smak. Podajemy polaną odrobiną słodkiej śmietanki z dodatkiem groszku ptysiowego.
    Pierwszy raz nie podaję konkretnych ilości składników potrzebnych do przygotowywania potrawy, a wszystko z tego względu, że jest to uzależnione od wielkości dyni, jej rodzaju i smaków, jakie preferujecie. Niektórzy lubią zupę krem bardziej gęstą, inni rzadszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować