Zupa krem z kabaczkiem.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Inspiracją mojej zupy była zupa z cukinii z jabłkiem na blogu "Ala piecze i gotuje" - http://ala-piecze.blogspot.com/2013/10/zupa-z-cukini-z-jabkiem.html

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg kabaczka
    0,25 kg ziemniaków
    0,30kg cebuli
    1 winne jabłko
    2 ząbki czosnku
    1 pietruszka
    1 plaster selera
    1 kawałek kalafiora
    2 łyżki oleju +2 łyżki masła
    1 łyżeczka świeżego imbiru
    1 łyżeczka płaska curry
    sól ,pieprz do smaku
    1000 ml bulionu warzywnego lub innego
    ziarna słonecznika uprażone
    zielona sałata masłowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z kabaczkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa z cukini z jabłkiem 1. Kabaczka obrać, usunąć miąższ gąbczasty i pokroić w kostkę.
    Pozostałe obrane warzywa również pokroić w kostkę.
    Cebulę zeszklić na miksie oleju i masła i następnie dodać resztę warzyw i przesmażyć.
    Dodać imbir i curry ,przemieszać i zalać bulionem ,oczywiście po uprzednim przeniesieniu zawartości z patelni do garnka. Gotować , aż warzywa będą miękkie. Zawartość garnka zmiksować (np. blenderem ) ,doprawić do smaku przyprawami.
    Podawać z paseczkami zielonej sałaty i uprażonym słonecznikiem. Moja wnusia musi mieć jeszcze grzanki lub groszek ptysiowy i niestety , ich masa jest odwrotnie proporcjonalna do zupy.

Porady

Przez długi czas zupy zajmowały poczesne miejsce w naszych jadłospisach ,ostatnio jakby mniej. Pamiętam z dzieciństwa (kiedy to było ?) wjeżdżającą na stół wazę z pachnącą zupą. Był to rosół, niezastąpiony w okresie rekonwalescencji ,barszczyk czerwony przed cięższym daniem ,żurek czy grzybowa przed lżejszym. Wiosną zaczynał się sezon jarzynówek ( ukochana szparagowa) ,przechodzący w chłodniki warzywne i owocowe ,a jesień przynosiła zupy rozgrzewające. Rola zupy w naszym odżywianiu nieco się zmieniła .Nie jest już przysposobieniem żołądka do przyjęcia innych pokarmów ,lecz coraz częściej osobnym daniem ,które chcemy zjeść szybko ,bo umieramy z głodu. Niestety wynika to z przemian społeczno-ekonomicznych. Dzisiaj prezentowana zupa-krem może być preludium do dalszego posiłku ,ale może stanowić drobny posiłek .Zupka jest delikatna ,ale treściwa ,rozgrzewająca i niskokaloryczna. Zwolennicy zaciąganych zup-kremów niech uważają ,aby nie przetłuścić ich śmietaną. Nie zapominajmy też o chrupiącej grzance ,bagietce czy groszku ptysiowym . Polecam aksamitną zupkę z kabaczkiem na pochmurny ,chłodny ,jesienny dzień .Rozjaśni go na pewno .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować