Zupa krem z dyni z kurczakiem

4.47 (199 ocen)

Tym razem uwielbiana przeze mnie zupa dyniowa trochę w innym wydaniu. Ponieważ z dodatkiem pysznego kurczaka oraz soku z pomarańczy, który nadaje zupie fajnej winności.

Składniki:


  • 2 filety z kurczaka
    1.50 kg dyni ( już obranej i pokrojonej)
    1 marchewka
    1 cebula
    szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    około 900 ml bulionu warzywnego
    kawałek świeżego imbiru
    sól
    pieprz
    czosnek staropolski
    zioła prowansalskie
    przypawa do gyrosa
    ziele angielskie
    listek laurowy
    olej do smażenia
    opcjonalnie grzanki
Wystaw ocenę:

4.47 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z dyni z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka umyłam, osuszyłam. Pokroiłam w kostkę, przyprawiłam przyprawą do gyrosa i usmażyłam na oleju.
    Dynię i marchew obrałam i pokroiłam w kostkę.
    W garnku na oleju zeszkliłam cebulę. Wrzuciłam listek laurowy i ziele angielskie oraz marchewkę i chwilę smażyłam, po chwili dodałam dynię i jeszcze przez jakiś czas wszystko razem smażyłam. Następnie warzywa zalałam bulionem warzywnym i gotowałam do chwili aż będą miękkie.
    Wyjęłam z zupy ziele angielskie i listek laurowy i wszystko zblendowałam. Wlałam szklankę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy oraz kawałek startego imbiru. Garnek postawiłam na ogniu zagotowując zupę, doprawiłam do smaku jeszcze solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim, dodałam też szczyptę ziół prowansalskich. Na koniec do zupy wrzuciłam wcześniej usmażonego kurczaka.
    Można podawać jeszcze dodatkowo z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować