Tym razem uwielbiana przeze mnie zupa dyniowa trochę w innym wydaniu. Ponieważ z dodatkiem pysznego kurczaka oraz soku z pomarańczy, który nadaje zupie fajnej winności.
Składniki:
2 filety z kurczaka
1.50 kg dyni ( już obranej i pokrojonej)
1 marchewka
1 cebula
szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
około 900 ml bulionu warzywnego
kawałek świeżego imbiru
sól
pieprz
czosnek staropolski
zioła prowansalskie
przypawa do gyrosa
ziele angielskie
listek laurowy
olej do smażenia
opcjonalnie grzanki
Zupa krem z dyni z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka umyłam, osuszyłam. Pokroiłam w kostkę, przyprawiłam przyprawą do gyrosa i usmażyłam na oleju.
Dynię i marchew obrałam i pokroiłam w kostkę.
W garnku na oleju zeszkliłam cebulę. Wrzuciłam listek laurowy i ziele angielskie oraz marchewkę i chwilę smażyłam, po chwili dodałam dynię i jeszcze przez jakiś czas wszystko razem smażyłam. Następnie warzywa zalałam bulionem warzywnym i gotowałam do chwili aż będą miękkie.
Wyjęłam z zupy ziele angielskie i listek laurowy i wszystko zblendowałam. Wlałam szklankę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy oraz kawałek startego imbiru. Garnek postawiłam na ogniu zagotowując zupę, doprawiłam do smaku jeszcze solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim, dodałam też szczyptę ziół prowansalskich. Na koniec do zupy wrzuciłam wcześniej usmażonego kurczaka.
Można podawać jeszcze dodatkowo z grzankami.
Komentarze