Zupa krem z dyni i pomidorów

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gęsta zupa idealna na zimne dni. Dobrze doprawiona i z dodatkiem zdrowych ziaren.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dynia - 500g (waga samego miąższu)
    Pomidory w puszce - 400g
    Cebula - 2szt
    Czosnek - 3 ząbki
    Ziemniak - 2szt nieduże
    Papryka - 1szt
    Papryczka ostra - 1szt (opcjonalnie)
    Olej - 1 łyżka
    Pasta paprykowa - 1 łyżka
    Przyprawy:
    sól, pieprz, papryka słodka, sumak
    Makaron drobny - 200g (u mnie małe muszelki)
    Pestki z dyni - 1 garść
    Siemię lniane - 1 garść
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię, ziemniaki, paprykę i papryczkę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Wszystkie warzywa smażymy na oleju często mieszając, aż lekko się zarumienią. Zalewamy pomidorami z puszki i szklanką wody. Dodajemy pastę paprykową i przyprawy. Gotujemy na niedużym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku.

    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Gorącą zupę podajemy z makaronem, przed posypaną pestkami dyni i siemieniem lnianym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Pomidor Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować