Zupa krem z cukinii i bobu

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Piękna i przepyszna gęsta zupa z sezonowych warzyw. Cukinia i bób świetnie współgrają smakowo.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Cukinia - 1 duża
    Bób - 400g
    Bulion (mięsny lub warzywny) - 1 l
    Ziemniak - 1 sztuka
    Cebula - 1 sztuka
    Czosnek - 1 ząbek
    Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk suszony
    Grzanki - przepis w opisie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Zupa krem z cukinii i bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzanki możemy przygotować z tego przepisu:
    /przepis/ostre-czosnkowe-grzanki

    Bób zalewamy wodą i gotujemy - od momenty wrzenie ok 15 minut jeśli jest świeży, starszy może gotować się dłużej. Po tym czasie przelewamy go zimną wodą i obieramy.

    Ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę, aby szybko się ugotował. Cukinię kroimy w dużą kostkę (może być razem ze skórką), cebulę kroimy na ćwiartki.

    Do garnka wkładamy ziemniaki, cukinię, cebulę i czosnek, zalewamy bulionem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, powinno wystarczyć 15 minut. Dodajemy bób i przyprawy. Dokładanie miksujemy blenderem. Jeśli zupa jest za gęsta, możecie dodać odrobinę wody. Gotujemy razem jeszcze kilka minut. Podajemy z grzankami.

Porady

Zupę można także podać z groszkiem ptysiowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować